Houten vloeren kunnen zwevend gelegd of vast verlijmd worden. Wij adviseren u graag bij de legmethode geschikt voor uw persoonlijke situatie.

Vloeren vast verlijmen

Massieve planken worden allen verlijmd en blind vernageld gelegd op een ondervloer van spaanplaat. Op een dekvloer van cement (betonvloer) worden eerst broodjes (kleine stukken spaanplaat) gelijmd, die vervolgens een bepaalde tijd moeten drogen. Hierna wordt de ondervloer eventueel geschuurd, als er te veel oneffenheden in de vloer zitten.

Als men hiermee klaar is, begint men de vloerdelen te verlijmen en te vernagelen op de ondervloer. De vloerdelen worden onder de volle plank lengte en breedte verlijmd en in de mes om de 40 cm vastgeschoten met een nagel.

Om de delen te vernagelen gebruiken wij een apparaat dat hier speciaal voor ontwikkeld is. Het apparaat staat al onder een hoek van 45 graden zodat de nagels nooit in de betonvloer kunnen komen. Als er een houten ondervloer ligt, is de werkwijze precies hetzelfde alleen worden er grotere stukken spaanplaat gebruikt en wordt daaronder een folie laag aangebracht. Deze ondervloer wordt niet geschuurd. Als de vloer gelegd is wordt hij geschuurd en afgewerkt met een afwerking en plinten naar keuze.

De voordelen van een vloer vast verlijmen zijn:

  • De vloer kan gelegd worden in ruimtes breder dan 6 meter.

  • Een vaste vloer werkt minder dan een zwevende vloer, vanwege de verlijming en vernageling ervan.

  • Een vaste vloer is een geluidsstille vloer.

Een vloer zwevend leggen

Lamelplanken of duoplanken zijn uitstekend geschikt om zwevend te leggen. Er vindt geen verlijming plaats van het hout aan de ondervloer. Er wordt eerst een foam, rubber of een platen ondervloer gelegd en hierop komt de vloer. De vlakheid van de vloer bepaald wat voor een ondervloer er gebruikt kan worden. Als u te maken heeft met een houten bouwvloer die net vlak is adviseren wij om hier een spaanplaat ondervloer op vast te schroeven om de houten bouwvloer uit te vlakken. Als u te maken heeft met een appartement hou er dan rekening mee dat er een 10 DB geteste ondervloer onder de vloer komt te liggen hier voorkomt u problemen mee met uw buren. Op de ondervloer worden de planken in wildverband gelegd zodat er geen terugkerend patroon in de vloer ontstaat. De houten vloer wordt onderling verlijmd in de mes en groef. Om de 25 cm doet u een druppel houtlijm zodat u in de loop der jaren de vloer niet uit elkaar loopt.

Wij adviseren u in de lengte richting van de kamer te leggen met het licht mee. U legt de ondervloer haaks op de richting van het hout hier voorkomt u mee dat u met de planken over de langzijde uitkomt op een naad tussen de rijen ondervloer.

U maakt de eerste rij op maat en zet deze even vast met wiggen tegen de muur (hou ongeveer 12 mm afstand tussen de muur en de planken). U begint met het afgezaagde stukje van de laatste plank van de eerste rij aan de tweede rij. Zorg ervoor dat u een rechte lijn aanhoudt dit kunt u makkelijk controleren door naar de kopse verbinding van het hout te kijken als deze netjes gesloten zijn liggen de planken recht tegenover elkaar. De derde rij legt u op precies dezelfde manier blijf er op letten dat de kopse verbinding netjes gesloten blijft.

Als er 3 of 4 rijen liggen legt u de overgebleven pakken op het reeds liggende hout. Dit heeft twee voordelen 1 het hout ligt altijd achter u dus niet in de weg en de pakken verzwaren de reeds liggende vloer waardoor deze niet meer kan verschuiven.

Leg nu de ruimte dicht met hout. Als dat klaar is ruimt u alle reststukjes op  en haalt u de wiggen weg bij de eerste rij en zuigt u de vloer even aan om beschadigingen te voorkomen. Nu kunt u de plinten aanbrengen. Wij adviseren u om een staande plint te nemen omdat deze de vloer mooi naar beneden blijft drukken zodat de kans minimaal aanwezig is dat de vloer in de hoeken wat losser ligt dan de rest van de kamer.

De voordelen van een vloer zwevend leggen zijn:

  • Het is goedkoper dan vast verlijmen, vanwege de goedkopere materialen gebruikt bij het zwevend leggen.

  • Zeer geschikt om zelf te leggen omdat de vloer reeds afbehandeld geleverd wordt.

  • Uitstekend geschikt voor appartementen indien ze gelegd worden met 10 decibel geluiddempende ondervloerplaten.